Akrones Online Rezervasyon
 
Doğal Tedavi Yöntemlerinin Atası: Mineral İçerikli Termal Sular
Doğal Tedavi Yöntemlerinin Atası: Mineral İçerikli Termal Sular

Günümüzde alternatif tedavi yöntemleri arasında en etkili olarak gösterilen termal suların insan sağlığı için faydalarını biliyor musunuz? Yerin alt tabakalarında yüzyıllar içerisinde oluşmuş mineraller açısından çokça zengin olan bu mucizevi suyun faydalarını gelin hep birlikte öğrenelim.

Termal Su Nedir? Nasıl oluşur?

Yerin altından 20 derece ve üzerinde çıkan, çeşitli gazlar, mineraller, tuzlar, radyoaktif maddeler, iyonlar içermesi bakımından iyileştirici gücü çok yüksek tedavi edici etkisiyle alternatif tıpta oldukça fazla kullanılan şifalı bir kaynaktır.

Termal sular çatlaklardan sızan yerüstü sularının, yolu üzerindeki mineralleri eriterek derinlerdeki ısınmış katmanlara ulaştığı ve buradaki sıcaklığın etkisiyle buharlaşıp yoğunlaşarak yeryüzüne geri dönmesiyle oluşur.

Termal Suların Etkileri

Artık doktorlar hastalarını ilaç tedavisinden ziyade doğal tedavi yöntemlerine yönlendirmektedir. Bunun sebebi ilaçların bir bölgeyi tedavi ederken başka organların ilacın yan etkilerinden dolayı zarar görme ihtimalinin yüksek olmasıdır.

Kimyasal ilaçların yerini doğal yöntemlerin almaya başladığı günümüzde en fazla ilaç üreten ülke Almanya'dır ve en az ilacı tüketen ülke ise yine Almanya'dır. Doğal tedavi yöntemlerinin en önemli yöntemlerinden biri de termal sular ve kaplıcalardır.

Eski çağlardan beri hastalıklara iyi geldiği düşünülen mineral yoğunluklu termal suların hastalıkların tedavisinde kullanılabileceği, bilimsel çalışmalar ile ortaya konmuştur.

Kaplıcalarda bulunan mineraller, gerekli analiz ve araştırmaların ardından tıp kurullarında yer alan doktorlar tarafından değerlendirilerek hangi hastalıklarda öncelikle uygulanabileceği konusunda araştırılır. Hastalıkların etkenlerine göre etkileri de değişen kaplıca suları, faydalı mineraller sayesinde sindirim sistemi, akciğer ve karaciğer hastalıkları gibi pek çok konuda yardımcı tedavi olarak önerilmektedir.

Hatta birçok ülkede sağlık sigortası kapsamında ücreti ödenen tedaviler listesinde termal sularla tedavi yöntemleri de yer almaktadır. 

Sıcaklık değil mineral

Termal suların sıcaklığı adalelerde spazmı çözmekte kan dolaşımını artırmaktadır fakat kaplıca suyunun ağrıları azaltıcı özelliği sadece suyun sıcaklığı ile ilgili değildir.

Kaplıca sularında bulunan milyonlarca yıllık bir süreçte oluşmuş çoğu volkanik menşeili mineraller ve diğer doğal kimyasallar içerdiğinden suyun sıcaklık özelliğinden çok daha fazla ve kalıcı etkiler oluşturmaktadır.

Şifalı olarak kabul edilen kaplıca sularının sağladığı faydaların asıl etken maddeleri magma tabakasında eriyik halde bulunan elementlerin bu sularda çözünen bileşikleri veya iyonlarıdır.

Termalin faydaları saymakla bitmez fakat içerisinde bulundurduğu güçlü mineraller termal suyunu özel kılan özelliktir. Termal suyun içerisinde bulundurduğu mineraller sayesinde, cilt ile temasında vücut tarafında kolayca emiliyor. Bu özelliğiyle zengin mineralli termal sular bizlere şifa kaynağı oluyor.

Kaplıcalarda bulunan mineraller, gerekli analiz ve araştırmaların ardından tıp kurullarında yer alan doktorlar tarafından değerlendirilerek hangi hastalıklarda öncelikle uygulanabileceği konusunda araştırılır. Hastalıkların etkenlerine göre etkileri de değişen kaplıca suları, faydalı mineraller sayesinde sindirim sistemi, akciğer ve karaciğer hastalıkları gibi pek çok konuda yardımcı tedavi olarak önerilmektedir.

Sağlığa son derece faydası olan bu mineralli sulara, sağlıklı bedenlerin bile ihtiyacı varken birçok hastalığa da iyi geldiği tartışılmaz bir gerçektir.

İşte termal suların içerisindeki mineraller ve olumlu etki ettikleri organlar ve hastalıklar;

Kaplıca Suyundaki Yararlı Mineraller

Sodyum: Kandaki ph değeri düzenlenmesi sağlar ve sıvı pompasını sağlamasının yanında damar ve sinir hastalıklarında etkili bir düzenleyicidir.

Magnezyum: Sakinleştirici etkisi ile bilinen magnezyum yenilenme ve enerji sağlar. Bu sayede psikotik rahatsızlıkların tedavisinde etkili olduğu düşünülmektedir.

Radon: Radyoaktif özelliği ile bilinen radon, vücut direncinin ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.

Florür: Flor bileşiği olan florür, kemik ve iskelet sisteminin güçlenmesini sağlar.

Nitrat: Üst solunum yolu enfeksiyonları, koah, astım ve kronik bronşit gibi solunum sıkıntısı yaratan hastalıklara iyi geldiği bilinmektedir.

Kalsiyum: Hipertansiyona karşı etkili olduğu bilinen kalsiyum, kemik ve iskelet yapısına katılarak iskelet sistemi ağrılarının azalmasını sağlar.

Sülfür: Kaplıcaların en yararlı bileşiklerinden biridir. Kalp damar hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Hidroarsenat: Bu madde vücutta doğal yollardan oluşan safra taşı, böbrek taşı gibi ekstra oluşumlara ve karaciğer, mide ve bağırsak sistemi ağrılarına iyi gelmektedir.

Termal Suların Faydaları

Yararları saymakla bitmeyen termal sular içerdikleri minarellerin yanısıra sıcaklığı ve yapısı itibariyle vücudumuzun daha birçok bölgesine fayda sağlamaktadır.

Metabolizmayı hızlandırır

Şifalı termal suyun içerisinde geçirilen zamanın paralelinde insan metabolizmasında hızlanma görülüyor.

Hazımsızlık problemi yaşayan insanlara da kaplıca suyu iyi gelmektedir.

Cildinizi yeniler

Alerji ve egzama gibi beden ve ruh sağlığınızı olumsuz yönde etkileyen cilt hastalıkları, termal sular ile iyileşiyor. Minerallerin cilde işlediği sırada, cildin sorunlu bölge veya bölgelerinde oluşan kaşıntı hissi, termal su tedavisinden sonra alerji bölgelerinin iyileştiğine işaret eder.

40- 42 derece sıcaklıktaki hipertermal suların deri yüzeyi üzerinde gerek hidroastatik geçişin gerek emilim gerekse deride birikim yolu ile yaptığı fiziki kimyasal değişiklikler birçok deri hastalığının tedavisinde kolaylaştırıcı etki göstermektedir.

Termal suların deri yüzeyindeki direkt etkilerinden en önemlisi yüzeysel kan dolaşımının hızlandırılmasıdır. Kaplıca kürü saçların görünümünde parlaklık ve cilt görünümünde canlılık gözlenmektedir.

Termal su biyolojik hücre yapısını ve yaşlanma hızını yavaşlatarak yediden yetmişe herkese daha sağlıklı bir yaşam sunmaktadır.

Ruhunuza iyi gelir

Termal suyun vücudunuza fizyolojik olduğu kadar psikolojik yararları oldukça fazla. Termal sular rahatlatma özelliği ile, özellikle stresli ve yoğun tempolu günlerde termal su sıcaklığında geçirilen vakitlerde bedenin ve ruhun gevşemesine yardımcı olacak. Vücutta bulunan şişkinlerin giderilmesini sağlayan termal sular her açıdan tam anlamıyla bir terapi gibidir.

Termal suyun ayrıca ruhi yorgunluklar ve zihin yorgunluğu gibi şikayetlerin giderilmesinde faydaları bulunmaktadır.

Romatizma ağrılarını hafifletir ve iyileştirir.

Kaplıca suları, romatizma ağrıları olan kişilerde rahatlama hissi oluşturur.

Sıcak suyun içinde bulundurduğu minerallar ile sorunlu olan bölgedeki ağrıların şiddeti azalır. Kaplıca suyu, eklem ağrıları ya da bel ağrılarına da iyi gelir.

Termal su; romotoid artrit, ankilozan spondilit gibi kronik bel ağrıları, osteoartrit gibi noninflamatur eklem hastalıkları ile miyozit, tendinit, travma, fibromiyalji sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarında ise tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılmaktadır.

İltihaplanmaları tedavi eder

Termal suyun, sinirler boyunca yayılan iltihaplanmalar, sinir ucu iltihaplanmaları, tenden iltihabı ve eklem zarı iltihabı gibi rahatsızlıkların tedavisinde olumlu etkisi bulunmaktadır.

Kireçlenmeler ve kas ağrılarına birebir

Termal su, eklem ve omurga kireçlenmesi gibi kireçlenme türlerinin tedavisinde kullanılan etkili yöntemlerin başında yer almaktadır. Tüm bunların yanı sıra termal sular, kas ağrıları ve siyatik şikayetlerinin azalmasında da etkili olmaktadır.

Nörolojik rahatsızları rehabilite eder

Termal suyunun rahatlatıcı ve dinlendirici etkisi beyin felci ve çocuk felci gibi nörolojik rahatsızlıkların rehabilitasyonunda olumlu sonuçlar elde edilmesini sağlanır.

Ortopedik rahatsızlıklara çözüm

Ortopedik veya iskelet sistemine yönelik ameliyatlar sonrasında oluşan eklem tutuklukları, kazalardan veya ameliyatlardan kalan sekeller, eklem donmaları ve adale sertliklerinin rehabilitasyonunda termal su tedavisinin önemli bir yeri bulunmaktadır.

Termal su sayesinde kırıkların daha kısa sürede iyileştiği ve hastalık sonrası yerleşen işlev bozukluklarının düzeltilebildiği gözlemlenmiştir.

Solunum yollarını ferahlatır ve iyileştirir

Termal su, astım, bronşiyal, aronik bronşit, alerjik üst solunum yolu hastalıkları ve pnömokonyoz gibi hastalıklara şifa kaynağıdır.

Nefrolojik hastalıkları tedavi etmeye yardımcı

Başlıca böbrekler olmak üzere mesane ve idrar yollarını kapsayan boşaltım sistemiyle ilgili (nefrolojik) hastalıkların tedavisinde, termal suyun olumlu etkileri bulunmaktadır.

Termal su molekül ve partikül içeren yapısı sayesinde böbrekten süzülen kan miktarının artmasını ve bu artışla birlikte toksinlerden arınma (detoksifikasyon) sürecinin hızlanmasını sağlamaktadır.

Termal su, böbrek taşlarının vücuttan atılmasında ve idrar kesesi iltihabının (sistit) tedavisinde etkili rol oynamaktadır.

Bize Whatsapptan Ulasin